FOTÓGALÉRIA Programok Helyszín/Szállás Részvételi díjak Szponzoráció Sajtó GYIK Infoter.eu Kapcsolat
Programok Helyszín/Szállás Részvételi díjak Szponzoráció Sajtó GYIK Infoter.eu Kapcsolat

KÖSZÖNTŐ

Tisztelt Résztvevők!


A 2017-es év minden bizonnyal fordulópontként vonul be a magyar információs társadalom történelemkönyvébe. Mindezidáig a kormányzati civil és iparági szakértők azon dolgoztak, hogy elérhetővé tegyék a lakosság túlnyomó részének a gyors internetet, a megfizethető digitális eszközöket, segítsenek a digitális kompetenciák elsajátításában és kielégítő e-közigazgatási szolgáltatásokat fejlesszenek. Ennek eredményeként vált valósággá a világszintű mobilszélessáv, a szupergyors internet, vagy a közigazgatási pontok közötti szélessávú kapcsolat. Teendő még bőven van sok, de már most látszik, hogy mindez nem lesz elég, hogy Magyarország hosszú távon egy jó hely legyen lakosként, munkavállalóként, állampolgárként. Szükség van újabb és újabb világszintű projektekre, amellyel kiemelkedhet hazánk, amivel tőke, jó munkahely, magas hozzáadott értékű termelés jöhet létre, mint például az európai 5G-kutatás-fejlesztés, a zalaegerszegi önvezető tesztpálya vagy a szegedi lézeres kutatóközpont. Mindeközben el kell érni, hogy az informatika segítségével a GDP túlnyomó részét adó KKV-szektor úgy tudjon európai szintű fizetéseket adni munkavállalóinak, hogy ne veszítse el versenyképességét.

Az idei Infotér Konferencia azt tűzi ki célul, hogy beazonosítsa azokat a teendőket, amelyek hazánk boldogulását szolgálják, és amelyekben az informatikának, az információs társadalom vívmányainak oroszlánrésze van. A gazdaságnak ma már nincs olyan területe, amelyben ne lenne meghatározó szerepe az informatikának, így magától értetődő, hogy a digitális agrárstratégiától a digitális munkaerőprogramon és a modern vállalkozásokon át az ipar 4.0-ig és az exportfejlesztésig mindent érintünk a téma kiemelkedő képviselőivel. A konferencia nevéhez híven a legtöbb előadás és beszélgetés a digitális korban érvényesülő embert érinti: eHealth, idősügy, oktatás, digitális kompetenciák, nyílt forráskódú képzés, egyház és digitalizáció, művészetek és az informatika, de szó lesz a digitalizáció élettani, társadalmi és környezeti hatásáról is.

Számot adunk a hazai legnagyobb infrastruktúra-fejlesztési programokról, a Szupergyors Internet Projektről, az 5G kutatásokról, az akadémiai és a köznevelési internetes infrastruktúra fejlesztésekről, a kormányzati hálózatról és természetesen a telekommunikációs szabályozás legújabb kérdéseiről. A kibervédelem a digitális transzformációval párhuzamosan egyre jobban átszövi életünket. Ennek a területnek a tematizálásául a Nemzeti Kibervédelmi Stratégia és a Digitális Jólét Program idevonatkozó elképzelései szolgálnak.

Jövő év elejétől mindenki számára biztosítani kell az eÜgyintézéshez való hozzáférést. Ez a téma szolgáltatja az elektronikus közigazgatás témájú beszélgetések gerincét. Milyen fejlesztések szükségesek még ahhoz, hogy a teljes ügyintézés elektronikus alapon folyjon?

A diszruptív technológiák újabb és újabb területeket hódítanak meg. Már a tavalyi évben ízelítőt kaphattunk a pénzügyi szektor átalakulásáról, idén pedig bepillantást nyerhettünk annak forgatókönyvébe, hogy a kis és gyors halak hogyan fogják megenni a nagy, de lassúakat.

Természetesen a legújabb trendekről is értekezünk, így a digitális celebek világába is bepillantást nyerhetünk, beszámolunk a sharing economy tapasztalatairól és szabályozásáról is, és minden bizonnyal sokan most először fognak találkozni az eSport fogalmával. Az okos városok ugyan már a velünk élő realitás, ezen a területen azonban még rengeteg kiaknázatlan lehetőség van, amelyről a szakértők a Konferencián fognak számot adni.

Tisztelt Résztvevők!

Kedves Barátaink!

Az utóbbi időkben felértékelődött hazánk geopolitikai helyzete; kellemes és biztonságos itt élni, egyre magasabb szintű szolgáltatások vannak, izgalmasan lehet eltölteni az időt városban és vidéken egyaránt. Mindez azonban még kevés a boldoguláshoz: jó gazdasági környezet, versenyképes vállalkozások és munkavállalók kellenek versenyképes bérért. Meggyőződésünk, hogy az informatika ehhez sokat tud hozzátenni, így ez a feladat a miénk, a Konferenciáé is.

Nagy örömmel várjuk Önöket idén is, rendhagyó módon október közepén, a Balaton-part tündöklő ékszerdobozába az Infotér Konferenciára, ahol rendre nagy dolgok születnek.

Soltész Attila
elnök
Infotér Egyesület

TÁMOGATÓINK

Minden jog fenntarva 2017
Informatika a Társadalomért Egyesület